CSA: egy újabb légitársasággal lehetünk kevesebbek

CSA: mi lesz veletek?

Csődközeli helyzetben van a Cseh Nemzeti Légitársaság, a Czech AIrlines (CSA). Hogy ez mit is jelent? 

Ha megnézzük a CSA helyzetét, tudhatjuk, hogy a magyar charterpiacon is leányvállalattal jelenlévő Smartwings birtokolja a légitársaság számottevő részét. Így tehát - bár nemzeti légitársaság - még is magánkézben van. Ami, ahogy már tudhatjuk, nem mindig előny. Főleg nem akkor, amikor a légitársaságnak épp állami támogatás kéne. 

A CSA az elmúlt napokban kért egy megközelítőleg 13 mrd Forintos állami támogatást, melynek nagyobb része a CSA-ba, kisebb része a Smartwings-be lett volna befektetve. Ezt a kérelmet az állam sajnos megtagadta a CSA-tól (Smartwings-től), így a légitársaság a csődközeli helyzet legközelebbi bugyrába került. 

A helyzet súlyosabb, mint az gondolnánk: szombaton akár minden munkavállalójának felmondhat a légitársaság, amennyiben helyzete annyira kilátástalanná válna. A légitársaság 2020-ban (nem meglepő módon) nem tudott érdemi mennyiségben pénzt keresni, ami 2021 eddigi részében is folytatódott. A légitársaság az egyéb dolgokból sem tudott érdemileg pénzt szerezni (pl. cargo). 

A légitársaságot az elmúlt években vette meg a Smartwings az államtól, mivel így a Smartwingses magán-konzorciumot tovább tudták növelni. Komoly tervek voltak egyébként a CSA-val, a flottát teljesen át akarták alakítani, nem szerették volna az Airbusokat megtartani. Ám sajnos most ezek a tervek 99%-ban dugába döltek, a már fent említett okok miatt. 

File:Airbus A319-112, CSA - Czech Airlines AN1959584.jpg - Wikimedia Commons

Forrás: wikimedia commons

A CSA OK-NEM lajstromjelű A319-ese Prágában. 

A szerkesztőség innen is a legjobbakat kívánja a Cseh Nemzeti Légitársaságnak, szurkolunk nekik, hogy minél tovább maradhassanak a piacon! Reméljük, még lehet majd CSA ATR-eket fotózni Budapesten! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://airplanelovers.blog.hu/api/trackback/id/tr8316438360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Airplanelovers Magyarország

Repülős cikkek repülősöktől repülősöknek!

Friss topikok

süti beállítások módosítása