Qatar Airways VS Airbus: patthelyzet, mindkét fél nehéz helyzetben

Az elmúlt idők egyik legnagyobb, a légiközlekedésben történő egymásnak esésnek lehettünk tanúi a napokban: mégpedig a Qatar Airways és az Airbus "kapcsolatának", avagy jelenleg inkább pereskedésének.

A kiindulópontja az egésznek a QR által üzemeltetett A350-esek festési hibái. Ezek idő előtt kezdtek el "elhasználódni", mindenképpen egy abnormális jelenség, ám ennek még nem kellett volna ilyen méreteket öltenie - mindenképpen. 

A Qatar Airways perre vitte az ügyet, mivel a festési hibák miatt több A359-es gépük is a földön maradt, ezáltal a gépek nem tudtak bevételt termelni, illetve az újrafestést is meg kell finanszírozni valamiből. 

File:Qatar Airways Airbus A350-941 (A7-ALG) at Frankfurt Airport (4).jpg - Wikimedia  CommonsA bíróság meg is indította a pert az európai repülőgépgyártó ellen, mely önmagában még nem kellene, hogy hatalmas probléma legyen, ugyan nem jó a pereskedés, főleg akkor, ha a flotta egy jelentős része az adott cégtől származik. 

Bár az Airbus kijelentette, hogy a légialkalmatosságot a festés problémái nem gátolják, mitöbb, ez meg is lett erősítve a hatóságok által, ám mindenképpen problémás ez, hiszen a légitársaság presztízsét rombolja, az utasban teljesen felesleges félelmet kelthet, továbbá a villámvédelmet is csökkentheti minimálisan. A Qatar Airways egy elég magas összegű kártérítést kíván a gyártótól, ezek közt szerepel egy alapösszeg, illetve egy napidíj is a kiesett gépekre. Sajnos a peren is voltak problémák. 

Az első nagyobb, de főképp nyilvánosságot kapott döntést az Airbus hozta meg, amikor is úgy döntött, hogy törli a Qatar Airways által, 50 A321 neo-ra leadottt rendelést. Ezzel természetesen a katari fuvarozó egy rettenetesen nagy érvágást kapott, mivel az 50 A321 neo akkora mennyiségű megrendelés, melyet nem lehet pótolni 1-2 bérgéppel, illetve nyilván a típust is valami miatt (vele lerepülhető távolság) választották, tehát helyette nem is egy 737-es max-ra vágytak. 

Azonban itt még nem ért véget a kalamajka! A Qatar Airways úgy érezte, hogy mindenképp vissza kell vágnia az Airbusnak, nem hagyhatja megtorlás, illetve reakció nélkül az Airbus megrendelési törlését. Ígyhát a Qatar feltett a YouTube-ra egy nem nyilvános, tehát csak linkkel elérhető videót, melyen narrátor nélkül mutatják be az A350-esek festési hibáit. Ezt a videód ide kattintva tudjátok megtekinteni.

Jelenleg itt tart, illetve áll a dolog. Egyik fél sem jár jól: a Qatar nem tudja 21 gépét repülni, az Airbus pedig egy per előtt áll, illetve a jelenlegi megrendelőik is nyilván hallják, illetve látják a problémákat és a pert. 

Amint lezárul a Qatar Airways és az Airbus pere, egyből jelentkezünk nektek egy cikkben, melyben beszámolunk a fejleményekről. Addig pedig kövessetek minket Facebook-on, illetve olvassátok a blogot!

A cikkben található fotó forrása: Wikimedia commons

A bejegyzés trackback címe:

https://airplanelovers.blog.hu/api/trackback/id/tr9816824044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Airplanelovers Magyarország

Repülős cikkek repülősöktől repülősöknek!

Friss topikok

süti beállítások módosítása